Des de CRiEDO s’ha dut a terme una anàlisi exhaustiva sobre la presència dels vectors LOMLOE en el disseny d’assignatures dels graus d’Educació Infantil, Primària i Doble Itinerari de la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Aquesta activitat s’ha dut a terme en el marc del projecte “De l’escola a la universitat: integració curricular dels vectors LOMLOE a la formació inicial de mestres d’educació infantil i primària”, finançat per en el marc de la convocatòria ARMIF de l’AGAUR. Aquest projecte, en el que participen les professores Anna Díaz-Vicario, Cecilia Inés Suárez-Rivarola i Aleix Barrera-Coromina, és liderat per la Dra. Emma Quiles de la UB, té com a objectiu principal assegurar que la formació inicial dels futurs professionals de l’educació estigui alineada amb els reptes educatius contemporanis.
L’estudi ha analitzat diverses guies docents corresponents al curs acadèmic 2024/2025, utilitzant una metodologia d’anàlisi de contingut descriptiu. Les guies seleccionades inclouen assignatures de formació bàsica, obligatòries i de pràcticum, tant de la UB com de la UAB.
Els resultats de l’anàlisi revelen una presència desigual dels vectors LOMLOE en les guies docents:
- Aprenentatge Competencial: Aquest vector és el més representat, amb un 35.33% dels registres. Es destaca la importància de la innovació, la reflexió crítica, l’aprenentatge autònom i la gestió de la informació per a la presa de decisions.
- Ciutadania Democràtica i Consciència Global: Amb un 20.75% dels registres, aquest vector promou la participació activa i responsable dels estudiants en la societat.
- Universalitat: Representa el 14.39% dels registres, assegurant una educació inclusiva i de qualitat per a tots els estudiants.
- Benestar Emocional: Constitueix el 13.64% dels registres, prioritzant la salut mental i emocional dels estudiants.
- Perspectiva de Gènere: Amb un 8.97% dels registres, aquest vector promou la igualtat i la inclusió.
- Qualitat de l’Educació de les Llengües: És el vector menys representat, amb un 6.92% dels registres, destacant la competència lingüística i el plurilingüisme.
Aquesta fase del projecte permet concloure que hi ha una presència desigual dels vectors LOMLOE en les guies docents, amb una major representació dels vectors d’aprenentatge competencial i ciutadania democràtica i consciència global. A més, es destaca la necessitat de millorar la presència dels vectors de qualitat de l’educació de les llengües i perspectiva de gènere.
També es posa de manifest la importància d’una millor alineació entre competències, objectius, continguts i activitats formatives, especialment en el cas de la UAB. Aquesta alineació és més clara en les guies de la UB, on es reflecteix una visió més integrada de les competències i objectius.
Els resultats d’aquest estudi són fonamentals per a la millora de la formació inicial de mestres, ja que proporcionen una visió clara de com s’estan integrant els vectors LOMLOE en el currículum universitari. Això permetrà ajustar i millorar els programes formatius per assegurar que els futurs mestres estiguin ben preparats per afrontar els reptes educatius actuals i futurs.
Aquest projecte representa un pas decisiu cap a la millora de la qualitat educativa, assegurant que la formació inicial dels mestres estigui alineada amb els valors i objectius de la LOMLOE, i promovent una educació més inclusiva, equitativa i de qualitat per a tots els estudiants.
Aquests resultats han estat presentats i debatuts amb l’equip del projecte a la sessió de treball que ha tingut el dia 6 de febrer de 2025 a la Facultat de la UB, on s’han presentat les conclusions dels diferents equips de treball com a via per a seguir avançant en el desenvolupament de les noves fases del projecte. Per a més informació sobre el projecte, consulta la següent URL.