La implicació de la direcció en processos d’innovació duts a terme als centres d’ensenyament és cada cop menys qüestionada. De fet, seria difícil presentar estudis i experiències sobre millora de la realitat educativa on no hi hagi hagut una participació activa de la direcció.
Particular importància adquireix la implicació dels equips directius en uns moments en què s’està impulsant l’autonomia dels centres. Si sota alts nivells de dependència del sistema educatiu el paper dels directius se circumscriu a gestionar les demandes externes i a exercitar processos de control, la seva actuació en contextos d’autonomia exigeix una implicació més gran en la definició i el desenvolupament dels projectes institucionals propis. Des d’aquesta perspectiva, cal potenciar el rol dinamitzador dels equips de professors, d’animadors de la participació i de referents per a la resolució de conflictes.
Les noves demandes exigeixen, alhora, una implicació més gran dels professors, pares i alumnes en el funcionament dels centres educatius i un treball d’equip en l’àmbit general i de la direcció. La complexitat del fet educatiu i la varietat d’activitats que cal fer exigeixen noves estratègies de gestió i trencar amb l’anacronisme d’una direcció automàtica i sovint individualista.
Aquesta obra pretén donar resposta a les noves demandes plantejades a través dels resultats d’una investigació finançada pel Centre d’Informació i Documentació Educativa del Ministeri d’Educació i Ciència (resolució de 16 de maig de 1995) i que va finalitzar el 1999. Estructura en cinc grans apartats. El primer planteja, defineix i concreta els propòsits que guien la indagació; el segon, fa un recorregut sobre les aportacions que hi ha sobre la temàtica i aporta els resultats de l’estudi de camp. Finalment, les conclusions i propostes són recollides a l’apartat tercer, presentant-se les referències bibliogràfiques a la cambra, i es finalitza en un cinquè apartat d’annexos. El desenvolupament central de l’estudi es recull al segon apartat, capítol 3 a 8. En cadascun es revisa des del punt de vista conceptual i des de l’estudi de camp els aspectes relacionats amb la història i la composició dels equips directius, la seva funció, funcionament, projecció interna i externa i valoracions globals que fan.