La publicació recull el desenvolupament d’un estudi que aborda l’anàlisi de l’abandonament dels estudiants a les universitats públiques de Catalunya, en concret dels que van iniciar els estudis als cursos 2000-2001 i 2001-2002. Per fer-ho, es combinen les revisions teòriques amb l’estudi de camp, alhora que es proporcionen referents, estratègies i instruments per a la intervenció.
Es tracta del tema de l’abandament que, tot i no ser un problema nou, adquireix dimensions importants amb la desitjada ampliació de l’accés als estudis superiors. S’identifica clarament el problema de l’abandonament i se suggereixen accions a partir d’escoltar les opinions dels protagonistes que formen part del fenomen.
D’aquesta manera, es presenten diverses propostes adreçades principalment als implicats en els processos formatius, siguin responsables del sistema, de les universitats o dels centres, així com adreçades a conscienciar el col·lectiu docent, que poden ser part de la solució al problema.
L’aportació desenvolupada suposa una primera aproximació a l’abandonament dels estudiants universitaris, en què s’intenta obrir un espai per a la reflexió i l’acció, si es considera que pot ser una via per promoure canvis als programes universitaris i als mecanismes d’orientació i suport a l’estudiant.