El Reial decret 1892/2008, de 14 de desembre, que regula les condicions per a l’accés als ensenyaments universitaris oficials de grau, obre noves vies d’accés a la universitat per al col·lectiu de persones més grans de 40 anys sense titulació acadèmica que acreditin una determinada experiència laboral o professional. També preveu l’accés a la universitat per part de les persones que sense titulació i experiència laboral o professional tinguin més de quaranta-cinc anys.
Es configura així un panorama d’accés que completa l’actual per via selectivitat, accés a persones de més de 25 anys, estudiants procedents de cicles formatius o estudiants amb discapacitats. L’objectiu és ampliar la participació i incrementar l’accés als estudis universitaris, oferint possibilitats a persones que s’han vist privades d’estudiar per les vies establertes tradicionalment.
Actualment, al sistema universitari espanyol, l’oferta d’accés a la universitat per a gent gran està basada en una formació no reglada amb programes de diferent naturalesa i durada:
- Hi ha el model català que basa principalment l’oferta formativa a partir de conferències o aules tutelades, administrat pel FOPA (Formació Persones Adultes),
- Un gran percentatge d‟universitats espanyoles ofereixen un títol propi de quatre anys per a les persones adultes (també la Universitat de Lleida), o bé
- Els programes com la “Universitat a l’Abast” en què les persones adultes s’incorporen a les classes ordinàries i segueixen la mateixa formació que l’estudiant tradicional.
La possibilitat actual dacreditar lexperiència laboral i professional perquè sigui convalidada i daquesta manera accedir als estudis universitaris obre nous reptes a les universitats: com es convalidarà lexperiència laboral, en base a quins criteris?, qui ho ha de realitzar, fer-ne el seguiment i l’avaluació?, quines possibles problemàtiques poden aparèixer?, hi ha experiències en altres països que poden servir d’exemple?, etc.
Sent el focus d’atenció les persones més grans de 40 anys i que no tenen titulació acadèmica, encara que puguin tenir o no (majors de 45 anys) experiència laboral o professional, es plantegen els objectius generals següents:
- Analitzar i valorar els sistemes daccés a la universitat en el context internacional i per al col·lectiu assenyalat.
- Identificar experiències significatives sobre formació universitària adreçada a gent gran en el context nacional.
- Delimitar una proposta que relacioni les titulacions de grau establertes i les famílies professionals relacionades.
- Proposar models i pautes de realització de les proves daccés al col·lectiu assenyalat.
- Establir una proposta de pla d’actuació per facilitar l’accés i la permanència del col·lectiu assenyalat en una universitat determinada.
El Real Decreto 1892/2008, de 14 de diciembre, que regula las condiciones para el acceso a las enseñanzas universitarias oficiales de grado, abre nuevas vías de acceso a la universidad para el colectivo de personas mayores de 40 años sin titulación académica que acrediten una determinada experiencia laboral o profesional. También prevé el acceso a la universidad por parte de aquellas personas que sin titulación y experiencia laboral o profesional, tengan más de cuarenta y cinco años.
Se configura así un panorama de acceso que completa el actual por vía selectividad, acceso a personas mayores de 25 años, estudiantes procedentes de ciclos formativos o estudiantes con discapacidades. El objetivo es ampliar la participación e incrementar el acceso a los estudios universitarios, ofreciendo posibilidades a personas que se han visto privadas de estudiar por las vías tradicionalmente establecidas.
Actualmente, en el sistema universitario español, la oferta de acceso a la universidad para personas de la tercera edad está basada en una formación no reglada con programas de distinta naturaleza y duración:
- Existe el modelo catalán que basa principalmente la oferta formativa a partir de conferencias o aulas tuteladas, administrado por el FOPA (Formación Personas Adultas),
- Un gran porcentaje de universidades españolas ofrecen un título propio de cuatro años para las personas adultas (también la Universitat de Lleida), o bien
- Los programas como “la Universidad al Alcance” en los que las personas adultas se incorporan a las clases ordinarias y siguen la misma formación que el estudiante tradicional.
La posibilidad actual de acreditar la experiencia laboral y profesional para que sea convalidada y de esta forma acceder a los estudios universitarios abre nuevos retos a las universidades: ¿cómo se convalidará la experiencia laboral, en base a que criterios?, ¿quién debe realizarlo, hacer el seguimiento y la evaluación?, ¿qué posibles problemáticas pueden aparecer?, ¿existen experiencias en otros países que pueden servir de ejemplo?, etc.
Siendo el foco de atención las personas mayores de 40 años y que no tienen titulación académica, aunque puedan tener o no (mayores de 45 años) experiencia laboral o profesional, se plantean los siguientes objetivos generales:
- Analizar y valorar los sistemas de acceso a la universidad en el contexto internacional y para el colectivo señalado.
- Identificar experiencias significativas sobre formación universitaria dirigida a mayores en el contexto nacional.
- Delimitar una propuesta que relacione las titulaciones de grado establecidas y las familias profesionales relacionadas.
- Proponer modelos y pautas de realización de las pruebas de acceso al colectivo señalado.
Establecer una propuesta de plan de actuación para facilitar el acceso y permanencia del colectivo señalado en una determinada universidad.
Dotación Económica: 12.450,9€
Personal associat al projecte: Joaquín Gairín Sallán (Coord. – UAB), Carme Armengol Asparó (UAB), Diego Castro Ceacero (UAB), Isabel del Arco Bravo (UdL), Mònica Feixas Condom (UAB), José Luís Muñoz Moreno, Primitivo Sánchez Delgado (UCM), David Rodríguez Gómez (UAB).
Personal associat al projecte: Joaquín Gairín Sallán (Coord. – UAB), Carme Armengol Asparó (UAB), Diego Castro Ceacero (UAB), Isabel del Arco Bravo (UdL), Mònica Feixas Condom (UAB), José Luís Muñoz Moreno, Primitivo Sánchez Delgado (UCM) y David Rodríguez Gómez (UAB).