II trobada d’investigadors “Observant Xile des de la distancia”

140_aliments
Activitats

Doctorands de l’EDO participaran en aquesta trobada que pretén ser un espai per a compartir coneixements i experiències sobre investigacions desenvolupades per xilens fora de les seves fronteres.

Més de 80 investigadors xilens de diverses disciplines es reuniran en la II Trobada d’investigadors “Observant Xile des de la distància”, per a compartir amb la comunitat acadèmica les seves recerques i discutir sobre els desafiaments i problemàtiques a les que ha de fer front el seu país. L’activitat es realitzarà el 23 i 24 de maig a les dependències de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, ciutat que concentra el major nombre de becats amb el programa “Becas Chile en el mundo”.

Durant els dies d’activitat, es preveu la realització de tretze taules. En aquestes, investigadors i estudiants residents a Catalunya, Espanya, França, Anglaterra, Alemanya, Bèlgica i Escòcia, entre d’altres, debatran sobre el medi ambient, l’educació, la salut, els desafiaments digitals, el desenvolupament urbà, la desigualtat, la identitat, el patrimoni i la memòria. Un eix centra de la trobada serà la multi-disciplinarietat, per aquest motiu les temàtiques seran debatudes des de diferents enfocaments, metodologies i corrents.

Es contempla, així mateix, la realització de tres taules plenàries amb conferenciants xilens i espanyols, que convidaran a reflexionar entorn de problemàtiques clau per al país. En aquesta línia, el dijous 23 de maig es realitzarà la Plenària Multidisciplinarietat i col·laboració interdisciplinària per al futur, a la qual el Dr. Xose-Pedro Rodríguez (IPHES-URV) i el Dr. Ignasi Labastida (CRAI UB, i president de Creative Commons a Espanya) reflexionaran sobre les seves experiències sobre la realització de projectes de recerca que integren àrees de coneixement provinents de diverses tradicions intel·lectuals.

El divendres 24 de maig es preveu la realització de la Plenària Diverses perspectives sobre l’educació. Focus en la inclusió social i educativa, amb la Dra. Meritxell Obiols (GROP UB) i la Dra. Neus González (GREDICS, UAB), que analitzaran les diferentes perspectives i desafiaments sobre l’educació, posant especial èmfasis en la inclusió social i educativa. Aquest mateix dia, a la tarda, es realitzarà la Plenària Institucionalitat científica i de recerca a Xile, que comptarà amb la discussió sobre política científica, formació acadèmica i inserció laboral d’investigadors xilens a l’estranger, del Dr. Jesús Sebastián (Investigadora i consultor internacional, CSIC), el Dr. Carlos Blondel (President de la Fundació “Más Ciencia”, el Dr. Claudio Pérez (President Nacional de Investigadors de Postgrau – ANIP) i del Mg. Rodrigo Torres (Secretaria Acadèmic de l’Associació ECHFrance).

Conjuntament amb el descrit fins aquí, es realitzaran dues classes majistrals a càrrec de destacats docents i investigadors xilens: el Dr. Lautaro Núñez, Premi Nacional d’Història (2002) i Premi Nacional de Comunicació de la Ciència (2004); i el reconegut filòsof i biòleg Dr. Ricardo Rozzi, distingit també amb el Premi Nacional de Comunicació de la Ciència (2004) i per la Casa de la Pau amb el Premi Convivència Sustentable (2008).

A aquestes activitats acadèmiques, s’hi suma, el dijous 23 de maig, una visita guiada a la mostra Arxiu Bolaño  1977-2003, del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona(CCCB). Aquesta exposició, centrada en la vida de l’escriptor xilè Roberto Bolaño, forma part de l’homenatge preparat pel CCCB en commemorar-se 10 anys de la seva mort, que va tenir lloc a Barcelona.

Aquesta II Trobada d’investigadors a Barcelona té les seves arrels en l’activitat realitzada l’any 2010 i que va donar fruit a la compilació acadèmica recollida en el llibre Socializar Conocimientos.

En aquesta ocasió, l’organització, que s’està gestant des de finals de 2012, compta amb el suport del Ministeri de Relacions Exteriors del Govern de Xile, la Direcció d’Energia, Ciència i Tecnologia i Innovació (DECYTI), el Consulat General de Xile a Barcelona, l’Ambaixada de Xile a Espanya, la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), l’Equip de Desenvolupament Organitzacional de la Universitat Autònoma de Barcelona (EDO-UAB), l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), Xile Global i la Fundació Xile-Espanya, entre altres institucions.

Actualment, es troba obert el període d’inscripció per a assistents. Per a més detalls sobre el procés, veure la web oficial de la trobada o sol·licitar antecedents al e-mail oficial encuentrobcn2013@gmail.com

El dia 22 de maig es realitzarà una Pre-Trobada entre els membres directius de les xarxes d’estudiants, investigadors i becaris xilens a Alemanya, França, Espanya, Anglaterra, Estats Units i Canadà.

Per a més informació:
Facebook: http://www.facebook.com/Encuentrobcn2013
Twitter: @EncuentroBCN

Comparteix a les xarxes:

Últimes notícies