Finalitza l’estada de la Prof. Marcia Lopes Reis

25-MarcialopeS
El grup

La Dra. Marcia Lopes Reis, professora de la Universidade Paulista de Brasil finalitza la seva estada de 6 mesos al grup EDO, finançada pel CAPES/MEC/Brasil a través del programa “Estágio Sênior”

La Dra. Marcia Lopes Reis ha realitzat entre el 1 de maig i el 30 d’octubre de 2011 una passantia en el marc del Grup EDO de la Universitat Autònoma de Barcelona, concretament la seva estada es vincula al programa “Estágio Sênior” de la CAPES/MEC/Brasil per a investigadors post-doctorals.

Els objectius de la seva estada han estat aprofundir en l’anàlisi de les pràctiques de gestió del sistema educatiu d’Espanya des de la mirada dels directius i els seus equips, així com conèixer i analitzar els processos de negociació de les polítiques educatives en sistemes descentralitzats. També conèixer models de planificació de la gestió territorial en el que participen institucions de diferent naturalesa com son les universitats, les administracions locals o les diputacions provincials. Per altra banda, també ha pretès conèixer quin era el rol que juguen la innovació i la recerca educativa en els processos de gestió, analitzant de forma comparativa els casos Espanyola, Xilè i Brasiler. Tot plegat li ha permès conèixer el rol de les tecnologies socials en els processos de gestió partint d’experiències concretes, així com la anàlisis de diferents estratègies per a la formació d’equips directius, tot aprofundint en la mirada d’aquests equips (les seves idees, percepcions i opinions) d’acord amb l’avaluació de les seves tasques al voltant de quatre dimensions: nivell d’importància, funcionalitat, regularitat i conflictivitat.

Per aconseguir els objectius proposats ha realitzat activitats diverses entre les que es destaquen les sessions de reflexió teòrica sobre gestió, reunions d’intercanvi amb responsables de diferents institucions, visites a centres, observació i anàlisis d’experiències concretes i sessions de debat i reflexió amb membres de l’EDO, a més de la implementació i anàlisi de qüestionaris de recerca ad hoc.

Fruit de la seva estada, la professora Lopes Reis ha publicat dos capítols de llibre (en editorials espanyoles i brasileres), un article a la revista REDEC, ha presentat un treball a un Congrés Internacional de la UVA i té pendents d’acceptació dos articles de recerca per a revistes de reconegut prestigi acadèmic. La seva valoració del grup EDO és positiva, remarcant l’estada com a una eina útil per a “aprofundir el tema de treball, permetent-me conèixer i analitzar altres realitats i estructurar-les sota el focus d’anàlisis pedagògic”.

Comparteix a les xarxes:

Últimes notícies