Cultura de participació
Ana María Forastello , presenta el llibre " La cultura de participació en els centres de secundària . Un estudi de casos en l'Agenda 21 escolar "fruit del treball desenvolupat en la seva tesi doctoral .
El present llibre analitza i desgrana finament el procés de participació en els centres escolars , quartera i esmicola les parts , fent comprensibles els seus elements , característiques i mecanismes . L'autora revela el procés en tots els seus components i qualitats , de manera que permet fer-nos conscients de la seva existència , la seva qualitat , els seus requisits , els camins a prendre . Per a això ofereix una bateria d'instruments "bons , bonics i barats" que faciliten la valoració de la qualitat dels processos participatius.
Es indaga sobre la participació com a "pràctica política" en el marc del programa Agenda 21 escolar de Barcelona , en sis centres de secundària . S'evidencia que "a participar s'aprèn participant " i que els centres escolars poden contribuir a formar bons ciutadans que es preocupin pels interessos grupals , pel compromís social i polític , perquè a fomentar la participació en els centres educatius es construeix el costat tou del sistema democràtic , formant ciutadans capaços de fer sentir la seva veu , de prendre decisions , d'actuar per produir canvis reals . Només d'aquesta manera ens estem educant per sortir del bucle tancat en què ens té atrapats al costat insostenible de la globalització .
Índex
La cultura de la participació en un context històric complex Ciutadania i participació El nostre concepte de participació educativa La participació en el programa A21E de Barcelona Continguts de l'A21E Capacitat d'influència en les qüestions rellevants Metodologia El disseny de la investigació Els objectius Problemes de la recerca en solitari la caixa negra de la participació Sobre els indicadors molt "bonics " Sobre els indicadors "bonics " Sobre els indicadors relativament " bonics" Sobre els indicadors no " bonics" Escenaris i evolució
Comparteix a les xarxes: