L’interès per l’atenció tutorial dels estudiants universitaris s’ha vist augmentat els darrers anys pels canvis en la docència que deriven, entre altres causes, de la construcció de l’Espai Europeu d’Educació Superior. Així, algunes titulacions, facultats i universitats han començat a desenvolupar activitats d’orientació i tutoria, complementàries a la tutoria acadèmica, amb l’objectiu de facilitar als estudiants la transició de la secundària a la universitat, reduir possibles dificultats d’aprenentatge i orientar-los inserció al mercat laboral. Activitats com la tutoria personalitzada, la tutoria entre iguals, de recerca, de pràctiques o virtual, són algunes de les modalitats que s’ofereixen actualment i sobre les quals recau la necessitat d’aprofundir en el paper del professor i de l’estudiant, el contingut de la tutoria, els materials de suport, etc. En el context espanyol, hi ha experiències notòries sobre la tutoria i l’orientació, no obstant solen aparèixer com a accions aïllades, dutes a terme per diferents responsables, desconnectades les unes de les altres, quan un pla que les aglutinés resoldria considerablement problemes de recursos, coordinació , informació, etc. Aquest llibre està pensat per oferir indicacions organitzatives sobre com agrupar coherentment les diverses accions tutorials d’una titulació, facultat o universitat en un Pla de Tutoria.
El llibre versa principalment dels elements d‟un Pla de Tutoria: la detecció de necessitats, la redacció d‟objectius, les principals tipologies d‟acció tutorial (en funció de les modalitats, agents, format o abast del pla), els moments clau per a l’atenció dels estudiants, l’organització i la seva avaluació. Així mateix, presenta les característiques que ha de posseir el procés d’implantació d’un pla i finalitza amb un conjunt d’estratègies, instruments i referències bibliogràfiques que contribueixen a conèixer com s’organitza a la pràctica l’acció tutorial en institucions d’educació superior.
La publicació presenta els resultats d‟un projecte dut a terme pel grup de recerca de Tutoria a la Universitat de la UAB. S’ha realitzat en el marc d’una convocatòria de Projectes de Millora de la Qualitat Docent i té per títol Plantejament i orientació de les tutories a la UAB: marc i suport per al desenvolupament. Anàlisi de les tutories personalitzades a la llicenciatura de Veterinària i elaboració de propostes de millora (DURSI, 2002). El grup, format per docents de diferents àmbits acadèmics, funciona des de l’any 2001.
És una publicació de la col·lecció ‘Eines’ que la unitat IDES (Innovació Docent en Educació Superior) de la UAB posa a disposició dels docents interessats a dissenyar o optimitzar les tutories a la universitat.