Promoure i impulsar l‟equitat en educació és un repte social i universitari. Malauradament, l’Educació Superior (ES) continua estant vetada a grups socials desafavorits i no podem dir que compleixi la seva funció social si no proporciona la possibilitat real de participar-hi tots els ciutadans. Podem parlar de sistemes d’ES equitatius quan donen oportunitats d’accés, permanència i agrés amb independència de l’edat, gènere, ètnia, lloc de residència, discapacitat, entorn socioeconòmic o altres factors que puguin originar desavantatges educatius.
Des d’aquest punt de vista, tant la inclusió com la diversitat es constitueixen alhora com a fites i desafiaments per a l’ES, les seves institucions i actors. El repte es fa més evident en l’actual societat del coneixement, que exigeix un sistema que propiciï el desenvolupament i la consolidació de competències, coneixements i habilitats que possibilitin tots els estudiants i egressats, com a ciutadans, consolidar una participació crítica i transformadora de la societat i del context en què es troben. Superar-ho exigeix pensar en totes les persones i abandonar les barreres interessades que se solen utilitzar amb la finalitat d’homogeneïtzar els estudiants i fer més fàcil la gestió del procés formatiu.
El Projecte ACCEDES (DCI-ALA/2011/232), centrat en “L’accés i èxit acadèmic de col·lectius vulnerables en entorns de risc a Llatinoamèrica” aborda la problemàtica esmentada. Coordinat des de l’Equip de Desenvolupament Organitzacional de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha implicat directament 24 universitats de 19 països, a les quals s’han anat sumant d’altres amb una implicació important
Aquesta aportació pretén ser una síntesi del Projecte i de les seves aportacions, tractant de donar una visió general del que s’ha realitzat i aconseguit, alhora que informar sobre els mecanismes que permeten accedir al coneixement desenvolupat. No només es tracta de difondre la realització sinó també d’animar i donar instruments als directius i gestors universitaris per millorar-ne els processos d’intervenció.