El projecte “UrBIOfuture – Boosting future careers, education and research activities in the European bio-based industry”, serà coordinat des de la UAB pel professor Joaquín Gairín. Ha estat finançat per la Unió Europea, a través del consorci Bio-Based Industries, i en el marc del programa Horizon 2020, amb un import de 946.586 €.
El projecte pretén portar a Europa a l’avantguarda del sector Bio identificant les necessitats i bretxes educatives en el sector Bio d’Europa, assenyalant oportunitats de carrera en recerca i involucrant a totes les parts interessades en un procés de co-creació que ofereixi l’experiència “UrBIOFuture” com una eina fonamental per atreure talent i brindar orientació professional.
Davant l’estratègia Europea de posicionar Europa com a referent mundial del sector Bio, els objectius que el projecte UrBIOfuture es proposa s’encaminen a: (1) mapejar els programes educatius actuals que desenvolupen el seu currículum enfocat al sector Bioindustrial; (2) aconseguir l’alineament entre les institucions educatives i de recerca amb el sector industrial; i (3) Identificar els actuals Gaps entre l’oferta formativa i les necessitats reals dels professionals i empreses del sector; i (4) proposar una eina que permeti promoure les vocacions al sector Bio, en el que es va a anomenar “UrBIOfuture Experience”.
Per assolir l’objectiu principal del projecte, es durà a terme una anàlisi completa de l’oferta educativa actual (amb els programes en curs i els complets). Paral·lelament, els principals públics de la indústria i del sector Bio estaran involucrats per tal de dur a terme una consulta per identificar oportunitats i llacunes per a la promoció del portador.
D’aquesta manera, les parts involucrades participaran conjuntament en la creació de “UrBIOFuture experience” com un conjunt d’eines amb la coalició d’organitzacions, i elaborant també el seu pla d’implementació utilitzant els resultats del mapa i de l’exercici d’identificació de bretxes perquè la experiència pugui respondre a les necessitats i expectatives tant del món acadèmic com de la indústria.
Aquesta experiència serà un conjunt de materials i accions que permetran alinear l’educació i la investigació per proporcionar a les persones capacitades construir una indústria biològica sostenible a Europa.
Participaran en el projecte les següents institucions: Consiglio Nazionale delle Ricerche (Itàlia), Taknologian Tutkimuskeskus VTT Oy (Finland), Agro Business Park AS (Dinamarca), Fundacion Corporació Tecnològica d’Andalusia (Espanya), Vlaamse Instelling voor Technologish Onderzoek N.V. (Belgium), Stichting IHE Delft Institute for Water Education (Netherlands), Sustainable Innovations Europe SL (Espanya) i Fundacja Uniwersytetyu im Adama Michiewicza W Poznaniu (Polònia).