Coyhaique (Xile) seu per al debat sobre Municipi i Educació

24-Cong_Coyhai
Conferències

Els dies 20 i 21 d’octubre la Municipalitat de Coyhaique (Xile) acull el Congrés Internacional Municipi i Educació: Experiències i Reptes, organitzat per l’Equip de Desenvolupament Organitzacional amb col·laboració amb altres institucions xilenes.

La implicació dels municipis chilens en educació és una activitat històrica, doncs es remunta als anys 80 quan es va fer un traspàs de totes les escoles del Ministeri d’Educació als municipis com a part d’un procés de descentralització. Aquest model, actualment ja sedimentat, busca en aquests moments l’eficiència administrativa i acadèmica a partir de la implicació de tots els centres, aspecte que s’aconsegueix també amb la capacitació i desenvolupament professional dels seus equips directius, els tècnics docents i la col·laboració amb les famílies i l’entorn.

Des de fa més d’una dècada l’Equip de Desenvolupament Organitzacional (EDO) de la Universitat Autònoma de Barcelona, dirigit pel professor Joaquín Gairín, ha col·laborat amb activitats formatives i d’assessorament a centres educatius i municipalitats de Xile amb l’objectiu d’aconseguir l’excel·lència acadèmica i la millora del funcionament de les seves organitzacions. Fruit d’aquestes activitats de col·laboració, l’any  2007 l’EDO rebé el suport de l’Agència Espanyola de Cooperació i Desenvolupament per al desenvolupament del projecte “Suport i enfortiment educacional en gestió directiva i competències professionals a la Municipalitat de Coyhaique”, dirigit per la prof. Carme Armengol Asparó, i amb un desenvolupament al llarg de 4 anys, a comptat amb la col·laboració de la Universitat de Talca, la Federació d’Escoles Particulars (FIDE) i CEIS Maristas.

L’elecció de Coyhaique per al desenvolupament del projecte no fou casual, doncs aquesta és una de les regions amb els resultats acadèmics més baixos del país, a més de ser un territori on s’identifiquen importants problemàtiques vinculades amb la desestructuració social i la marginalitat d’un important nombre de la població. Fruit del projecte s’han desenvolupat activitats formatives per a directius i professors de la municipalitat, a més de l’assessorament a més de 15 institucions educatives del municipi per al desenvolupament de projecte d’innovació que permetin donar una millor atenció a les seves necessitats (cliqui aquí per accedir a la publicació que recull el treball realitzat).

El Congrés Internacional Municipi i Educació és la culminació del projecte de Cooperació desenvolupat, i pretén ser un espai per analitzar i debatre la realitat i perspectives de l’educació nivell municipal, afavorir la reflexió entorn del sentit i projecció que els municipis han de desenvolupar en les activitats educatives i propiciar espais d’intercanvi d’experiències educatives impulsades per municipis com una forma de respondre als requeriments de la comunitats local.

El Congrés ha estat organitzat conjuntament per l’Equip de Desenvolupament Organitzacional de la UAB, la Universitat de Talca, la Universitat de los Lagos, la Universitat Tecnològica de Xile, la Federació d’Escoles Particulars (FIDE), l’Associació Xilena de Municipis, el Ministeri d’Educació de Xile, l’Agència Espanyola de Cooperació i Desenvolupament, la RedAGE i la Municipalitat de Coyhaique.

Per a més informació sobre el Congrés consultar la web: http://www.fidecap.cl/coyhaique2011/

Comparteix a les xarxes:

Últimes notícies