Aquest llibre recull diferents visions sobre la qualitat educativa en el context de països de parla hispana que van ser protagonistes de diferents trobades. Cadascun dels representants d’aquests països emfatitza una problemàtica determinada segons el seu àmbit de preocupació principal i ho fa des dels supòsits d’una ideologia pròpia. Aquesta mostra posa en relleu la complexitat i la multidimensionalitat que envolta la qualitat educativa.
El llibre consta de sis parts que s’organitzen al voltant dels diferents contextos geogràfics. La Part I està dedicada a la realitat espanyola, incloent-hi sis capítols que aborden la qualitat educativa des de diferents perspectives: des de la normativa, dissenys d’avaluació, dimensió organitzativa, formació del professorat i educació infantil.
La Part II està dedicada a la realitat educativa argentina, descrivint la qualitat del seu sistema universitari i els processos de reforma del sistema educatiu no universitari, aturant-se als programes d’avaluació de la qualitat desenvolupats a Argentina a la dècada dels vuitanta i els noranta.
La Part III es dedica al Brasil, i a través de tres capítols es defineix, per una banda, el canvi de paradigmes en l’educació i les conseqüències que això ha tingut sobre la realitat educativa del Brasil, en un segon capítol analitza les possibilitats i les limitacions d’una gestió participativa que permeti una avaluació i control permanent dels processos i serveis de les organitzacions educatives i, finalment, el tercer capítol aborda la problemàtica de l’adolescent en enfrontar-se al món adult i al dilema de l’ingrés a la feina i a la universitat.
La Part IV es dedica a Xile, analitzant els processos de canvis i de la reforma, aturant-se especialment en els factors relacionats amb la qualitat de l’educació, fent esment tant als aspectes externs com interns dels processos de reforma.
La part V presenta una alternativa per elevar la qualitat de l’educació cubana, on la qüestió de la qualitat ocupa un lloc fonamental en els debats educatius. En aquesta part s’analitza, per una banda, s’analitza el concepte de qualitat i els diferents procediments adoptats als països llatinoamericans per mesurar la qualitat de l’educació i, de l’altra, analitzar el rol de la formació docent com a condició necessària per elevar plans superiors la qualitat de l’educació.
La Part VI es dedica a Veneçuela, encara que l’autor fa una anàlisi global de la realitat llatinoamericana i ens ofereix una visió crítica del plantejament de qualitat.