Les organitzacions interessades a tenir professionals actualitzats i preparats per a l’exercici de les seves funcions fa temps que s’han adonat de la importància d’oferir espais formatius diferents als entorns de formació tradicionals. Entenen que es pot aprendre en institucions formatives, però també en espais de lleure, al lloc de treball oa través de les xarxes socials i, per aquest motiu, faciliten espais presencials i virtuals que permetin la interacció i el treball col·laboratiu.
Aquest text recull les aportacions presentades en el marc del IV Congrés Internacional EDO centrat en el “Aprenentatge situat i aprenentatge connectat: implicacions per al treball”. Organitzades a partir de 22 capítols, més de 200 especialistes presenten els resultats obtinguts a partir de la reflexió, l’experiència i la investigació sobre temàtiques vinculades al desenvolupament organitzatiu, la gestió del coneixement, l’aprenentatge informal, l’aprenentatge connectat i situat i l’aplicació noves modalitats formatives en contextos tradicionals.
L’actualitat de les temàtiques, la qualitat dels autors i la diversitat dels contextos de referència realcen el valor del text com a obra de referència sobre les temàtiques tractades. D’altra banda, dóna continuïtat i àmplia perspectives respecte a les importants aportacions realitzades als anteriors Congressos Internacionals EDO dels anys 2010, 2012 i 2014, disponibles també al fons editorial de Wolters Kluwer.