XV Congrés Internacional d’Organització d’Institucions Educatives (CIOIE)

Data de la trobada científica: 17/10/2018

Els dies 17, 18 i 19 d’octubre tindrà lloc el XV Congrés Internacional d’Organització d’Institucions Educatives (CIOIE 2018), organitzat pel grup EDO de  la Universitat de Lleida.

En el marc del Congrés, el 18 d’octubre Diego Castro, del Grup EDO (UAB), serà el coordinador del simposi anomenat “Organització i desenvolupament de les xarxes per a la cooperació interuniversitària i internacional” el qual es troba dins el marc temàtic de comunicació, participació i treball a les xarxes.

El simposi servirà per a reflexionar sobre alguns dels reptes, problemes, possibilitats i oportunitats que ofereixen les xarxes en el context universitari. Això es pretén fer des de dues perspectives diferents: per una banda les necessàries relacions de suport i col·laboració entre universitats per generar estructures compartides, i per altre, el desenvolupament d’iniciatives i programes de cooperació.

L’objectiu principal de l’aportació serà analitzar les possibilitats i límits que les universitats troben a les xarxes en les que participen. Per això, cada aportació es centrarà en una xarxa específica real. La proposta ha de servir per concretar els seus usos, les formes que adopten, les principals dificultats i reptes actuals als que s’enfronten, les necessitats que les generen i els beneficis obtinguts.

El simposi, coordinat per Diego Castro, comptarà amb cinc aportacions de set acadèmics de quatre universitats diferents (UAH , UAB, UGR i l’IPG) d’Espanya i Portugal:

  • “Oficina Relacions amb Iberoamèrica: visió iberoamericana de la Universidad de Alcalá” – Mario Martín (Universidad de Alcalá de Henares)
  • “Oficina Relacions amb Iberoamèrica: l’experiència de la xarxa” – Diego Castro (Universitat Autònoma de Barcelona)
  • “Generació de xarxes de treball per a la promoció de la cooperació interuniversitaria” – Aleix Barrera Corominas (Universitat Autònoma de Barcelona)
  • “Xarxes i compromís social de la Universitat” – Mohammed El Homrani (Universidad de Granada) i Pedro Tadeu (Instituto Politécnico da Guarda)
  • “Treballar a la Xarxa per donar suport a la gestió d’organitzacions educatives a iberoamérica” – José Luís Muñoz (Universitat Autònoma de Barcelona) i David Rodríguez Gómez (Universitat Autònoma de Barcelona)

El dia 19 d’octubre tindrà lloc el simposi sobre organitzacions educatives i compromís social, titulat “Promoció i desenvolupament de l’ètica organitzacional”. Aquest parteix de la premissa que el desenvolupament de les organitzacions educatives i els processos democràtics han suposat transformacions importants en les seves concepcions, formes de funcionar i responsabilitats socials. Cada vegada més s’emfatitza en la seva funció social i es revisen tant les maneres d’actuar dels professionals com de les pròpies organitzacions. En aquest sentit, el repte principal del simposi és analitzar l’ètica organitzacional en les institucions educatives per poder adaptar-se a la societat actual – que és canviant, globalitzada i sensibilitzada pels temes socials. A més, vol impulsar noves pràctiques, garantitzant la pràctica col·lectiva i responsable de l’ètica organitzacional per part de la comunitat educativa.

Coordinat per Joaquín Gairín, el Simposi recull un total de quatre aportacions: Begoña Román Maestre es centrarà en “L’ètica en els serveis socials: alguns principis per a l’actuació” servint de referència per a les organitzacions educatives en la mesura que la qualitat dels serveis passa per la coordinació dels professionals. L’aportació de Josep Maria Duart es focalitza en “L’ètica ne les organitzacions educatives: possibilitats i límits”, enfatitzant la importància de la reflexió ètica sobre l’organització i gestió dels centres educatius. La proposta de Maria del Mar Durán serà “Dirigir o liderar per promoure i desenvolupar grups professionals que actuin eticament”, centrant-se en l’anàlisis de la conducta grupal, entenent que l’objecte de l’ètica organitzacional és la conducta humana. El simposi conclou amb l’aportació de Sara Colorado Ramírez sobre “La direcció escolar i l’ètica organitzacional”, on es fa èmfasis a que les escoles han de tenir present el seu paper i participació en una societat dinàmica.

Tota la informació de Congrés aquí.

Comparteix a les xarxes: