Educació superior i inclusió. Estudi de cas Enginyeria Industrial Uniminuto, Seu Principal.
L'objectiu va ser conèixer l'impacte de l'ampliació de cobertura i permanència en l'educació superior, de joves d'estrats baix i mitjà-baix de Bogotà, a millorar el nivell soci econòmic de les seves famílies, mitjançant l'avaluació quantitativa a estudiants d'últim any ( 2015 i 2016) i graduats d'Enginyeria Industrial, Uniminuto, Seu principal.
La informació es va recol·lectar en fonts secundàries de la universitat i en enquestes, el mostreig es va realitzar amb el mètode probabilístic aleatori simple. Amb les dades recollides es va efectuar estadística descriptiva i anàlisi del discurs. La inclusió i permanència d'estudiants d'estrats baix i mitjà-baix d'enginyeria industrial de Uniminuto, Seu principal, es relaciona principalment al seu interès per tenir un millor futur laboral, majors ingressos, i millor qualitat de vida, així com als costos de seus estudis i al mateix temps que poden destinar. Al moment de vincular-se laboralment els graduats, el programa no és un mer ofertant de títols, sinó que permet el desenvolupament de competències determinants en la vinculació i permanència laboral.
Estudiar Enginyeria industrial, determina millores en la vinculació laboral, seguretat social, salari, en viure en un millor estrat, i en accedir a un habitatge propi.
Arran de les reflexions al voltant del postconflicte, el govern ha proposat com a eixos del present període de reelecció presidencial, la pau, l'equitat i l'educació (DNP, "Pla Nacional de Desenvolupament 2014-2018., 2015). S'espera que l'educació sigui un dels eixos que més impacti en els nivells de benestar social i econòmic de la societat colombiana.
Malgrat els esforços realitzats en els últims anys en educació, per part del govern i les institucions educatives, les famílies i els educands, el país segueix immers en un limitat accés a l'educació superior i en un deficient impacte d'aquesta en el desenvolupament nacional.
A Bogotà, amb una població de 8.363.782 habitants (DANE, 2015) es graduen anualment, 564.147 joves batxillers (Secretària d'Educació de Bogotà, 2013), dels quals únicament el 10% ingressa a la Universitat i només el 7% ingressa a l'educació tècnica i tecnològica (Caragol, 2013), d'un altre costat, per l'acumulat 2001-2012 només el 78% dels graduats estaven vinculats al sector formal de l'economia (68% per tècnics professionals a 93% per doctors) ( Observatori laboral per a l'educació, 2013). El tipus de vinculació laboral tampoc és la més atractiva, i pel que fa als salaris, per al 2012, l'ingrés mitjana mensual d'un professional era de $ 1.631.325 (49% més alt que el d'un tecnòleg).